Hej igen…

Just nu är det alldeles tomt under receptfavoriter, men där har jag tänkt starta ett slags receptbibliotek, alla mina gamla favoriter och förhoppningsvis några nya goda på ett och samma ställe. Kanske hinner pyssla med det en stund i helgen! Och förresten, wordpress-användare därute, någon som vet hur jag får ett inlägg att hamna där jag vill?

Nej, dags att stänga ihop datorn! Såg bara halva avsnittet av House igår och det handlade om en bebis som försvann på sjukhuset. Nu måste jag ju bara få reda på vad som hände, hu… Hörs snart!

9 tankar om “Hej igen…

 1. Måste bara kommentera din twittring, har ingen account så jag gör det här istället. Dvs artikeln om ditt gymnasieval. Du skriver alldeles superbra och träffar mitt på spik, hoppas många begåvade tjejer ser ditt inlägg och får hjälp med att våga välja naturlinjen (tvärtemot vad den allmänna tjejgruppsandan i åldern i fråga brukar vara). Det är många som senare ångrar att de valde linje enligt coolaste kompisars grupptryck. Varför tror så många tjejer att matematik, fysik, kemi är svårt? Vi kan minst lika bra som killarna!

 2. Åh vad kul att du samlar dina favoriter. Har också funderat på att göra nåt liknande. Men vet tyvärr inte heller riktigt hur man gör. Du får jättegärna skriva det i bloggen om du får några bra svar 🙂 . kram Linda

 3. Nåja, man kan faktiskt vara begåvad och välja de andra linjerna också… Dessutom är det ju inte säkert att det är ”de coolas grupptryck” utan för att faktiskt samhällslinjerna också är en bra utbildning? Ska man läsa KTH eller liknande, samt läkare och biomediciniker sedan, är det förstås bra att ha gått NV (finns dock naturvetenskapligt basår man kan gå för att ta igen de naturämnen man inte läste) men annars tycker jag nästan samhälle är bättre. Vi har mycket mer språk, historia och religion, som jag tycker är viktigt för att förstå ett samhälle.
  Jag tycker inte på något sätt att NV är ett dåligt val, tvärtom, jag tycker bara att samhälle är minst lika bra.
  Visst, ni har ALLA vägar öppna (men det kan vi skaffa genom ett års extraplugg), men ni har ju läst mindre av andra minst lika viktiga ämnen.
  Är lite trött på att ständigt bli utsatt för en liten nerlåtade syn från NV-folket, och attityden att det bara är grupptryck som gör att man inte har valt Den Rätta Linjen.
  (Därmed absolut inte sagt att Amy eller Ullis tycker det, men det var den allmäna attityden på min gymnasieskola.)
  Jag skulle ha valt humanistisk linje igen och igen och igen om jag fått välja. Däremot hade jag inte valt bort matte b. 😉
  Jag överväger starkt att läsa till läkare, och tja, det innebär ett års naturvetenskapligt basår, men å andra sidan har jag istället för att läsa de ämnena i gymnasiet lärt mig tyska, franska, latin och italienska.
  Men naturligtvis ska man inte låta sitt gymnasieval påverkas av grupptrycket!

 4. Bra artikel på Newsmill Amy! Jag håller med både dig, Ullis och Michaela. Såklart att Samhällskunskap också är ett viktigt program med språk, historia, religion etc. MEN! Jag gick själv samhäll – inriktning samhäll. Nu, 6 år senare, kan jag ångra mitt val. Vet man inte när man är 16 år att man senare i livet vill hålla på med historia, politik eller religion tycker jag man borde välja Naturlinjen. Då får man en grund man senare slipper lägga tid på att ”plugga upp” som jag gjort. Ingen linje är ”bättre” än någon annan, men NV måste ju ge den bredaste basen om man senare vill läsa på högskola.
  Jag föll inte för något grupptryck utan gick ensam till en ny klass. Men jag föll tyvärr för skrämselpropagandan om hur svårt NV-linjen är och som Amy skriver, stereotypen om hur nördiga alla var utan ett socialt liv också. Ett misstag jag inte gör om, ingen ska banka i mig att jag inte kan!

 5. Hei. Da har jeg lest bloggen din igjen, helt imponert over hvor ofte du oppdaterer. Likte artikkelen din også, tror det er ganske likt her i Norge med skremselspropaganda og naturfag (men det er jo noen år siden jeg gikk på gymnaset da…..var ferdig i 95). Artig å se at du viser litt flere sider av deg selv.

 6. Ullis, tack, roligt att du gillade artikeln! Michaela, håller helt med om att samhäll också ger en bra bas. Jag läste en hel del humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen på college (filosofi, ekonomi, litteratur, språk…) efteråt och trivdes med det. Läkarprogrammet blev sedan för mig en perfekt kombination, även om det handlar mycket om vetenskap är det verkligen inte bara det! Kul att du också funderar på läkarprogrammet! Linn, tack 🙂 Ragnhild, välkommen hit!

 7. Michaela, håller absolut med om att samhällslinjerna är en jättebra utbildning. Och det finns många slag av begåvning, alla borde få hitta sin egen grej. Skriver från ett ganska personligt perspektiv eftersom jag lite ångrade att jag inte valde fler matematiska ämnen. (studerade i ett annat land där uppdelningen inte var som i Sverige men i varje fall). Var en riktig bokmal som barn och tonåring och kände att detdär med samhälleliga ämnen och språk var enkelt för mig, och kunde ha varit nyttigt att utmana sig själv lite mera. Det gjorde ju inte saken bättre att hela resten av tjejgänget valde samhällsämnen och språk. Jag var nog ett riktigt gruppdjur som 16-åring! Senare byggde jag på och märkte att naturvetenskaper är jätteroliga och intressanta! Tycker bara att flickor kanske lite oftare än nu borde välja NV, och att föräldrar borde sporra också sina flickor att vara intresserade av matematik, fysik, kemi, åtminstone inte skrämma upp. Tycker definitivt inte att samhällsämnena är mindre värda, men de facto skulle flickorna ha bättre karriär- och förtjänstmöjligheter om de skulle spana in sig på mer typiskt manliga ämnen och branscher. T.ex. IT-konsultering är i dessa dagar massor annat än en tekniknörd-grej, handlar mycket om kommunikation, som vi tjejer ofta är bra på. Oops, nu blev det ett långt inlägg, men jag blev bara så glad över Amys artikel! Precis vad jag borde ha fått läsa när jag var 16!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s