Kalaspajer!

Hmmm, nu försöker jag få detta inlägget att ligga under receptfavoriter. Men jag lyckas inte just nu. Grrrrr… Får väl flytta det när jag lär mig!

Pajer är kanske inte den mest originella maten, men passar verkligen perfekt på kalas. De går ju att göra helt klara i förväg och behöver inte heller serveras rykande varma. Halvljummet funkar också bra. Sallad och bröd till, maffig tårta (kanske den här) och bär till efterrätt. Faktiskt får det nog bli menyn på mitt födelsedagskalas nästa helg!

När jag bakade pajer till Kittys födelsedags surfade jag runt på nätet och tittade i olika kokböcker, hade ju en idé om vad jag vill göra. Sen använde jag nog delar av olika recept, så nu gäller det bara att komma ihåg ungefär hur jag gjorde…

Pajdeg (Till ett pajskal, stor form… Ca 8-10 portioner)

 • 150 g kylskåpskallt smör
 • 5 dl mjöl
 • 1,5 dl kesella eller ricottaost

Hacka ihop smör och mjöl med två knivar till en smulig deg. Häll i kesella/ricotta och blanda ihop med händerna. Tryck ut i pajformen och ställ in i kylskåpet 20 minuter sådär. Under tiden kan du börja fixa fyllningen! Förgrädda pajskalet ca 10 min, 200 grader.

Svampfyllning:

 • ca 300 g skivade champinjoner
 • 2 hackade gula lökar
 • 5 dl röd mjölk
 • 1 dl grädde
 • 4 ägg
 • 3 dl riven ost, helst någon starkare variant, typ lagrad cheddar!
 • salt, peppar

Fräs champinjoner och lök, salta och peppra. Sprid ut på pajskalet. Vispa snabbt ihop mjölk, grädde och ägg, blanda i osten. Salta och peppra lite i äggsmeten också. Häll i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, 200 grader.

Spenat + tomat + feta-fyllning:

 • 1 paket fryst hackad spenat (250 g)
 • Körsbärstomater, hmmm, sådär 20 st!
 • 200 g fetaost
 • Om du gillar oliver, gärna några goda svarta
 • 6 ägg
 • 4 dl röd mjölk
 • 2 dl riven ost
 • Salt och vitpeppar

Tina spenaten, sprid ut i pajformen. Halvera tomaterna och lägg på spenaten. Smula fetaosten över. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och vitpeppar. Häll ovanpå alltihop i pajskalet. Grädda ca 30 min mitt i ugnen.

Nu hoppas jag att recepten stämmer! Kommer att göra pajerna igen på min födelsedag, kanske kommer med lite justeringar då, vi får se…

14 tankar om “Kalaspajer!

 1. Hej Amy!
  Den ”maffiga tårtan” är super duper god och verkligen mäktig… Mums.
  Tack för en bra blogg=)
  Kram

   • Min mamma brukar baka den ibland och bjuda på när man är på besök. Lika god varje gång=) Tror hon brukar ha rispuffar i på något sätt med, så blir det sega ”krispbitar”.
    Kram

  • Hej Victoria! Mmm, ser smarrigt ut, ja paj utan pajskal är ju faktiskt en ugnsomelett, det är väldigt snabblagat och gott också 🙂 Kram

 2. Mmm, låter ju supergott! Ska nog ta och bjuda på svamppajen i morgon. Läste din artikel om gymnasieval- så bra den var! Kan nog hjälpa till att peppa ungdomar att våga välja det program som känns rätt för just dem. Själv valde jag Samhälls ekonomisklinje och pluggade vidare på Handels innan jag insåg att det var helt fel för mig. Då blev det Dietistprogrammet för min del (helomvändning!) och mitt jobb är hur kul som helst!

  • Hej Cecilia! Dietistprogrammet låter väldigt kul! Jag gjorde också en helomvändning från ekonomi till läkarprogrammet, ibland tar det lite tid att klura ut vad man vill göra…

 3. Åh, vilka smarriga recept! Blir väldigt sugen på paj nu. Med en härlig sallad till. Mums!
  Precis som Karolina skrev ovan så har jag ätit någon variant på marängtårtan med rispuffar i. Tror det är någon smörkrämsaktigt i då. Det är hursomhelst riktigt gott.
  (okej, inser att med rispuffar och smörkräm så är det väl egentligen en helt annan tårta än den du länkade till.. Men, men..
  😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s