Fredagsbak

Stella är alldeles sönderbiten av alla myggor och hade en ganska gnällig dag… Kitty och jag passade på att baka medan hon sov middag. Blåbärs- och apelsinmuffins som vi baserade på ett recept jag läst i senaste Real Simple, gott och nyttigt mellanmål!

Ingredienser:

3 dl fullkornsvetemjöl

2,5 dl havregryn (vi använde en färdig blandning av havregryn och rågflingor och möjligen något mer…)

1 dl krossat linfrö

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

3 dl naturell yoghurt

1,5 dl brunt farin

0,5 dl smält smör el kokosolja (jag gillar kokossmak i nästan allt!)

Skal och juice från 1 apelsin

1 ägg

Ca 4 dl blåbär

Sätt ugnen på 200 grader

Blanda mjöl, havregryn, linfrö, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en bunke

I en annan bunke rör du ihop yoghurt, farinsocker, smör/olja, apelsinskal+juice och ägg

Rör snabbt i mjölblandningen och vänd därefter i blåbär

Fyll muffinsformar, för oss blev det 12 ”vanligt stora” muffins (den storleken som en sån där muffinsplåt är) och 9 minimuffins! Jag strödde på lite brunt farin och kokos på toppen. Grädda ca 20 min för de stora och 10-15 min för små, men det beror ju på ugnen också… Bränn gärna på med lite extra värme sista minuterna för att få toppen fin och knaprig! Testa med tandpetare/sticka (äsch, för mig blir det alltid gaffel som är närmast till hands och det funkar också…) som ska komma ut ren/inte kladdig när muffinsen är klara.

Lycka till!

Med lite keso till, bra mellanmål! Eller amerikansk frukost 🙂

7 tankar om “Fredagsbak

  1. Mm, de ser väldigt läckra ut! Du är nog så duktig när det kommer till att hitta bra nya och lite hälsosammare recept! Blir muffinsen väldigt kompakta eller blir de ändå fluffiga alla fullkornsprodukter till trots? Själv tycker jag lätt att bakverken blir lite för kompakta då jag bakar med fulkorn och gryn… Önskar er en härlig helg också förresten!!

  2. Det ser verkligen gott ut! Och verkar vara ett bra mellis faktiskt, särskilt i kombo med keson eller vad sägs om lite kesella som man rör ner lite vaniljproteinpulver om man är lagd åt det hållet… Mmmm!

  3. Hej Amy! Fick det här receptet med min grönsakslåda i veckan och tänkte på dig eftersom du verkar tycka mycket om persikor. Jag inte testat själv än men tycker det låter jättegott och annorlunda.

    ”slice two peaches in half, place on grill cut side down until they get grill marks , take them off, turn face up, and put a bit of good feta cheese in the middle, and drizzle with a touch of really good olive oil. Yumm. Enjoy as a starter, or a finsih to a great meal.”

    -Karolina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s