Butternut squash eller pumpasoppa

Kitty och Stella sover, snart dags att göra en kopp te och se om jag kan hitta någon liten godisbit i mitt hemliga skåp… Men först tänkte jag översätta soppreceptet till er. Åh, den blev riktigt god den här soppan, vi åt den som förrätt i lördags och i söndags blev den middag till hela familjen med kyckling och gott bröd till. Tänk att det kan känns så trevligt att äta (och gilla!) samma sak allihop, för en gångs skull…

Ingredienser:

1 stor butternut squash eller pumpa

2 msk olivolja eller annan vegetabilisk olja

1 stor gul lök, hackad

1 äpple, skalat och tärnat

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 tsk currypulver

2 tsk färsk riven ingefära

En nypa riven muskot eller kryddpeppar

1 burk kokosmjölk (light eller vanlig)

Salt och peppar

Topping:

2 rödlökar, i kvartar som skivas tunt

Ett rejält knippe ”kale”, det är väl ungefär som grönkål? Vi använde något mangoldliknande istället faktiskt eftersom det såg gott ut på farmers market…

1. Rosta din squash eller pumpa i ugnen, 200 grader. Det görs enkelt såhär: halvera, ta bort frön, lägg med skärytan ner på ett bakplåtspapper på plåt. Baka 30-50 minuter, den ska kännas rätt så mjuk med en kniv. Gröp ur pumpan och lägg i en bunke.

2. Hetta upp en msk olja i en stor gryta. Fräs löken på låg- till medelvärme 8-10 minuter.

3. Lägg i currypulver och låt fräsa ytterligare någon minut, sedan i med squash/pumpa, äpple, ingefära, kryddor, vatten och buljongtärning. Sjud under lock ca 10 min, tills äpplebitarna börjar mjukna.

4. Mixa soppan slät med stavmixer.

5. Rör i kokosmjölken och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

6. Fräs rödlöksskivorna i 1 msk olivolja på låg värme tills de blir mjuka. Lägg i grönkål/mangold och häll på några msk vatten så att det gröna blir lite fuktigt. Rör om och låt fräsa ihop några minuter under lock.

7. Servera! Lägg upp soppan och toppa med grönkålsblandningen och gärna en liten sked turkisk yogurt eller gräddfil.

 

 

2 tankar om “Butternut squash eller pumpasoppa

  1. Oi det så godt ut, det skal jeg teste i helgen! (Har lenge villet lage noe med butternut squash, de ser så fine ut der de ligger i grønnsaksdisken, men har liksom ikke visst helt hva jeg kan gjøre med de 🙂 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s