16 tankar om “Läser Ebbas blogg…

 1. Jag tycker att var och en ska göra det som den mår bäst av.
  Vi lever bara vårt liv en gång och då är det bättre tycker jag att vara happy än att sitta på en piedestal och vara pretto bara för att liksom.
  En bröst operation behöver ju inte innebära att man ska uppnå några onormala skönhetsideal som en del tycks tro.
  Det finns faktiskt tjejer som inte har några bröst, det finns tjejer som vill återskapa det ”normala” bröst hon en gång hade.
  Stor big bauta bröst är det som de flesta associerar till när det gäller bröstoperationer men det är bara en bråkdel av det som görs idag.

  Tjejer lägger massvis med tid på kläder, make-up, frisyr, bantning etc så att säga att utseendet inte spelar roll är rent hyckleri tycker jag.
  Låt var och en själv bestämma. Om man själv väljer mår man också bra.
  Sluta dela upp allt i svart eller vitt, rätt eller fel.
  man kan ha olika åsikter och göra olika val utan att någon för den sakens skull har valt fel.

  Kram Mrs G

 2. Jättebra att Ebba tar upp det här ämnet. Jag tror att skönhetsopererade tar en liten bit av kakan från sjukvården när de senare drabbas av komplikationer etc. De resurserna borde istället gå till andra patientgrupper- cancersjuka etc.

 3. Åh, det där är ju så svårt.Å ena sidan att det är upp till var och en att bestämma över sin egen kropp, å andra sidan att tycka synd om de människor som har så låg självkänsla att de frivilligt lägger sig på ett operationsbord för att bli uppsprättad och få främmande material instoppade i sig. Jag lutar väl mer åt det sista, särskilt när det gäller Engla som har haft en lång historia med ätstörningar. Visst bröstförstorning och ätstörning är inte samma sak, men det speglar ju ändå en väldigt osäker människa med låg självkänsla. Jag tycker det var bra gjort av Ebba att skriva sitt inlägg och visa att det finns många kvinnor som inte känner sig tvungna att ändra på sig för att vara nöjda med sig själva!

 4. Jag instämmer, Ebbas text är viktig och den speglar min egen åsikt. Tycker att det är bra att en diskussion uppstår för i bland tenderar det naturliga (i det här fallet kroppsliga förändringar och åldrande) med alla förändringar det innebär att göras onaturligt, farligt, främmande och ”fel”. Jag bor i ett modernt och rikt land i Mellanöstern där kejsarsnitt och modersmjölksersättning är vanligare än vanliga (vaginala) förlossningar och amning samt väljs utan särskilt mycket eftertanke. Jag anser att valfrihet och alternativ självklart måste finnas men det är lite skrämmande ändå.

 5. Bra skrivet! Det som jag tycker är skönt med att ha fått barn och bli äldre är att man får en distans till sig själv som jag tror är hälsosam. Sen kan jag bara hålla med Ebba när hon skriver ”Kan heller inte låta bli att tänka att man kan lägga den där energin, all den där tiden – och pengarna – på så väldigt mycket annat…”

  • Precis, diskussionen måste hamna om perspektiv, både på sig själv och sin hälsa och perspektiv på VARFÖR folk vill operera sig. Vad är syftet? Av vem får man cred för att man ser ut på ett ANNAT sätt?

 6. Jag håller fullständigt med Ebba!

  Jag jobbar ju som Art Director för ett modeföretag, och en del av mitt jobb består av att skriva retuschkommentarer på bilder från våra reklam-fotograferingar. Jag känner ett stort ansvar där, att inte fixa för mycket på bilderna (dvs INTE göra modellen ännu smalare / större bröst / helt slät hud osv), för jag tror det är MÅNGA som inte är medvetna om hur fixade alla bilder faktiskt är. Så klart är våra bilder retuscherade också, men för mig är det viktigt att behålla en sundhet i det hela. Jag vill inte vara med och påverka skönhetsidealet i en fel riktning. INGEN ser ut som på reklambilderna i verkligheten…inte ens modellerna.

 7. Tycker det är så bra att Ebba vågar skriva om det, det är ett laddat ämne som många därför undviker. Jag blev sjukt överraskad av att alla tyckte det var så otroligt normalt och ”sunt”, måste leva i en annan värld jag… Har själv precis fött en liten son och kan skriva under på att kroppen förändrats men självklart var det värt det! Har skrivit om mina tankar om det här: http://thereseblog.se/wordpress/?p=5398

 8. Det är mycket bra skrivet av Ebba! Naturligtvis är det upp till var och och självklart så skaffar de flesta som förstorar brösten inte Pamela A-bomber. Jag kan förstå att om man inga alls har… Men… i det här fallet går det inte att komma ifrån att det känns som ännu ett sätt att nå ngn slags perfektion. När inte fler nya kläder räcker till… Jag ska inte förneka att jag är utseendefixerad, jag gillar t ex träning och vad det gör för välmående, självkänsla och absolut min kropp. Brösten är inte perfekta, för små, men det finns ju bra behåar så det löser sig! 🙂 Jag skulle ALDRIG stoppa dit ngt oäkta för att förändra dem. Kunde tänka annorlunda när jag var yngre, men man ändrar sig med åren. Hur ska jag kunna förklara för min dotter att mina bröst inte dög?!? Och vad jag förstår är det svårare att upptäcka förändringar i opererade bröst. Den risken utsätter jag mig inte heller för.
  Både du Amy, och Ebba, skriver så klokt om så mkt. Befriande!!

 9. Hennes liv, hennes kropp, hennes val. Jag tycker att det är fel att kvinnors kroppar ska vara någon slags allmän egendom som alla ska ha rätt att tycka till om. Sen så skulle jag inte själv välja att operera mig, men det är en annan femma…

 10. Jag blev mycket berörd av texten. Vi mammor ger ju en viss signal till våra barn när vi säger: Nu efter (att ha fött dig) ska jag ”fixa” mig, som om en födelse skulla vara någon slags skada. Body image är ju mycket hereditärt, dvs. vi får med oss våran mammas (kanske skeva)föreställning över det som är vackert och önskvärt redan mycket tidigt i vår utveckling. Jag är barnpsykolog och mamma. Jag ser 6 åriga flickor som berättar för mig att dom ”måste göra nått åt håret”. Undrar hur glada deras mammor är för sitt egna hår…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s