Matrester – lyxigt tycker ju jag!

Läste just i Wall Street Journal om hur mycket mat som slängs ut i USA och om hur vissa helt enkelt vägrar matrester och hellre äter jordnötssmör till middag än mat som lagats dagen innan. Det kan jag bara inte förstå! För mig är det världens lyx att ha goda rester i kylskåpet som jag kan komplettera med en fräsch sallad och snabbt ha middagen redo. Igår gjorde jag en stor omgång quinoa med grönkål, ingefära, lök och curry  (recept från en bok jag verkligen gillar, The Family Dinner) som vi åt med kycklingkorv och mango chutney. Ikväll åker den fram igen med lite andra tillbehör.

Jag försöker verkligen undvika att slänga mat och lagar hellre till och lägger i frysen. Men det är klart, Jeff blir aningen skeptisk när jag säger innan middagen: ”Åh, jag är så nöjd att jag lyckades laga till de här grönsakerna precis innan de blev för dåliga för att äta!” – han förstår inte riktigt den roliga utmaningen som jag ser i det!

Letade efter bild på matrester, men fastnade för Kittys fint dekorerade cupcakes från 5-årsdagen, undrar vad hon ska hitta på inför 6-årsdagen om drygt två veckor!

8 tankar om “Matrester – lyxigt tycker ju jag!

 1. Rester som är såååå gott att fixa till och snabbt går det!
  Jag lägger nog oftast mina rester i frysen för att kunna fixa snabb middag nån annan dag, men ibland äter vi samma mat två dagar på raken.
  Det enda som jag har liiiiite svårt för är uppstekt potatis……vet inte riktigt varför, men jag tränar på att komma över denna tramsiga inställning! Det går rätt bra när jag kryddar den stekta potatisen med olika kryddor eller blandar i lite örter:-)

 2. Håller helt med! Det bästa som finns är ju att koka soppa på en spik – middagar! Lite av varje, blandat. Jag har satt det i system. Koka mkt kyckling en dag och nästa dag, kyckling i en annan variant. Köttfärs likaså, Mexikanskt en middag och fyllda paprikor en annan. John är precis lika skeptisk ibland, men smakar gott det gör det. Här i Schweiz måste man verkligen ta vara på maten, då den är super dyr – men det roliga är att jag lärt mig koka bättre och billigare här;) Jisses, kan inte förstå att Kitty är 6 snart – vad tiden går superfort! KRAM!

 3. Mmm, en god lunch som stått till sig och en fräsch sallad. Toppen och bra för klimatet, samvetet och plånboken!’

  Kram och tack för en mysig blogg!

 4. Åh så bra skrivit!!! Håller helt med! Här i Norge är maten också väldigt dyr, men folk slänger massa ändå. Har frågat vännor och kollegor varför och det vanligaste svaret är att de ”gidder ikke” att äta gammal mat, de har ju råd att slänga och köpa nytt. Det tycker jag är en otroligt överlägesen hållning. För mig handlar det inte om ekonomi utan mest om att med mindre matproduktion blir det mindre belastning på miljön. Det finns ju dessutom massa bra ”rest-mat-receptböcker” nu 🙂 Kanske du kan ta med lite bra tips i er nästa bok? 🙂

 5. Jag håller absolut med om att rester är toppen och många gånger smakar maten godast dagen efter, när smakerna fått sätta sig lite…Det är som med hembakade tårtor som smakar absolut bäst dagen efter, ja nästan ännu godare två dagar efter, men tyvärr är de inte så snygga då så att man vill bjuda andra. Nu kom de igen…smak och utseende går inte alltid hand i hand!

  Att slänga fullt ätbar mat känns som ett enormt resursslöseri och jag tycker precis som Erica i kommentaren ovan att det handlar om så mycket mer än ens egen plånbok.

  Well, ha en riktigt fin dag och här hemma i Sverige har våren slagit till rejält!

 6. Håller med alla som kommenterat redan! Vilken snobbig och dum attityd – och som sagt var, mat är ju ofta betydligt godare dagen efter, då smakerna har mognat lite. Hellre äta jordnötssmör än resten, ja, jag säger då det… Jag äter visserligen gärna jordnötssmör också. ;P

  Söta små muffins!

 7. Skratt! Min canadensiska kille ser också alltid grymt tveksam ut när jag säger att vi måste äta något för att det annars åkt i soptunnan. Har länge trott att vår skilda attityd till att kasta mat grundat sig på att Europa drabbades så hårt under kriget, att matbrist fortfarande finns i folkminnet (farmor som är född 1928 AVSKYR att kasta mat). Så det var intressant att läsa kommentarerna ovan – kanske det är en typisk svensk inställning att man ogärna slänger mat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s