Nej, de passar INTE bra ihop!

Nja...

Ojdå...

Hjälp, jag såg detta på den här sajten! Nu har jag inte läst Katrins bok (och har inte planer på att göra det heller) men utifrån det jag hört talas om och läst i hennes blogg, så är det inget för mig. Hellre sans och balans och en riktigt god kaka då och då än svältdagar. Usch…

17 tankar om “Nej, de passar INTE bra ihop!

 1. Nu har jag inte läst Katrins blogg, men om hon kör lchf är det ju typ motsatsen till att svälta sig. Jag har aldrig ätit så mycket som när jag körde strikt lchf (och faktiskt aldrig mått bättre eller varit piggare och mättare hellre! Ungefär samtliga problem försvann, och för första gången i hela mitt liv (!) kunde jag sova en hel natt utan att vakna).
  Dessutom ser jag i bloggar att person efter person efter person blir av med inte bara överflödskilon utan även t.ex. magont genom att skippa socker och vetemjöl.
  Jag tror inte på att skippa frukter och linser som de flesta lchf:are gör, men vetemjöl och socker. Jag kan inte se att någon människa faktiskt behöver de två ämnena. Gör mig faktiskt nedstämd att se hur föräldrar ger sina BEBISAR kakor och godis. Varför!? De har ju ingen aning om dess existens, varför då introducera det? När jag jobbade extra på Ica såg jag föräldrar som gav ettåringar (ja, verkligen ettåringar) chokladkakor och Coca Cola (!). Jag har bläddrat i Katrins kokbok (dock inte läst den), och det är ju många recept som innehåller fisk, smör, blomkål, spenat et c, kan inte se att det på något sätt skulle vara skadligare än kakrecept.

   • Jag åt inte linser och frukt under ett år, men tröttnade sedan. Eftersom jag inte äter kött ersatte jag det med quorn- och sojaprodukter, men jag har alltid varit lite misstänksam mot dem… De känns inte direkt som naturlig mat, som jag främst vill äta. Därför har jag skippat quorn och sojakorvar och i stället börjat med bovetegröt, linser, lite bönor då och då samt frukt. Än så länge går det bra (även om jag märker skillnad, och en del fördeler jag upplevde med strikt lchf försvann…ok, för att tala klarspråk: när jag åt strikt lchf pruttade jag i princip aldrig! Mycket fascinerande. Det luktade dessutom verkligen INGENTING. Sen jag började med frukt och linser så är det eh, oftare. Jag sover dessutom sämre).
    Vill även påpeka att jag hela mitt liv har varit GALEN i socker. Som barn snodde jag sockerbitar och åt lösa, som vuxen kunde jag helt allvarligt ofrivilligt börja skaka om jag inte fick socker. Jag var tvungen att slänga resterande innehåll i förpackningar för annars hade jag ätit allt på en gång (och inte bara slänga det i förpackningen, isf hade jag garanterat plockat upp det igen, utan verkligen ta ut det och mosa ner det bland övriga sopor). Jag har hetsätit en djupfryst schwarzwaldtårta i mörket hem från affären, ja, usch, alltså. Helt absurt och fruktansvärt jobbigt.
    Sen jag började med lchf: ALLT sockersug är borta, och försvann otroligt snabbt. Jag kan vara omringad av socker och bryr mig verkligen inte. Bakade precis en kladdkaka till mina kursare och känner inte det minsta sug eller sorg efter/över den.
    Dock försvann aldrig suget efter frukt, och det tolkar jag som att min kropp inte behövde det vita sockret, men att frukt faktiskt är nyttigt, vad än Kostdoktorn säger. 😉
    Och jo, det går snabbare att gå ner i vikt om man skippar frukten, det GÖR faktiskt det, men jag tycker det är värt det.
    Oj, det här blev långt.
    Vill bara sammanfatta med att jo, lchf är helt outstanding (iaf för mig, och tydligen väldigt många andra) när det gäller att gå ner i vikt, bli av med sockersug och en hel andra massa saker. Folk är lyriska av den enkla anledningen att det faktiskt funkar prima! Och jag tycker verkligen inte att det endast är en bantningsdiet, utan även en hälsodiet. Sedan jag började med lchf har jag inte varit sjuk en enda gång, och när jag fått ont i t.ex. örat försvinner det på några timmar…

  • Hej Michaela! Att skippa vitt mjöl och socker tror jag är en jättebra idé. Sen kan man äta vanlig bra mat helt enkelt. Jag menade egentligen inte att jag är speciellt emot LCHF men mer Katrins attityd till mat och viktnedgång. Hon skriver visst att alla smala tjejer har svältdagar i sin bok till exempel. Det håller jag inte med om!

   • Katrin gillar att uttrycka sig extremt. Tror inte att din och Ebbas bok är lik hennes, däremot tror jag är målgrupp är ganska lika. Kvinnor i aktiv åler som vill vara sund men ändå njuta 🙂

  • När jag var liten fick jag frysta ärter som godis (kanske vore något för Marianne?) och fattade inte vad en klubba var när vi fick av pizzabagaren. Har inga egna barn än men jag tänker göra som min mamma. Hålla barnen borta från sötsaker så länge det går. Inga förbud, bara inte introducera det.

 2. Michaela – Men förmodligen hade väl dessa personer som nu är nyfrälsta på LCHF börjat må bättre ändå om de bara la om sin kost till en vanlig hederlig sunt förnuft-kost också.

  Jag håller heller inte med dig i ditt agg mot att ge små barn kakor. Alla våra barn har fått smaka hembakta kakor och bullar rätt tidigt. Jag tror på att skapa en positiv och avslappnad relation till mat, inga förbud. Vår filosofi här hemma har varit att alla äter samma mat i så stor utsräckning som möjligt – då blir det naturligt att även en lite större bebis får en kanelbulle att gnaga på när det är dags för söndagsfika. Till exempel.

  • Jag har ätit diverse dieter under mitt liv (är 30 år nu) och har aldrig varit i närheten av att må så bra som när jag åt lchf. Har heller aldrig gått ner i vikt lika effektivt.

   Och det är väl ändå skillnad mot en hembakt bulle och att ge sitt barn coca cola och godis, som (mestadels) bara består av kemikalier, färgämnen och socker?
   Inte för att jag skulle ge mitt ovetande barn bullar och kakor heller, tids nog upptäcker de det ändå, jag förstår fortfarande inte vitsen med att själv introducera det för dem. Det är ju väldig skillnad att förbjuda ett barn som VET OM existensen av socker att aldrig äta något sött, mot att inte själv vara den som frivilligt börjar ge ett ovetande barn sötsaker.

  • Sara, jag testade nästan alla dieter under solen och har fått inse att min kropp är helt enkelt mycket bra på att omvandla allt till fett. Det jag inte vet om dieter och hälsa är inte värt att veta. Jag har också varit en aktiv besökare på gym sedan jag var 20.

   Det är väldigt fel att tro att alla med extra kilon äter fel. Människor är inte dumma och de vet garanterat var problemet ligger, men våra kroppar fungerar olika och LCHF är en kost som verkar hjälpa många med ”problemkroppar” och ovanligt stort sötsug. Dessutom ger kosten så många sidofördelar (t.ex. personer med diabetes 2 kan sluta äta medicin, blodtrycket går ned, huden blir bättre etc). Jag äter nuförtiden mindre portioner (jag blir snabbare mätt på grund av fettet) och sötsuget har försvunnit helt. Det kan lätt gå 6 timmar mellan måltiderna innan jag ens börjar tänka på mat, tidigare max 2 timmar.

   Folk tror att LCHF är väldigt konstigt, men om man börjar läsa mer om kosten så är den väldigt lika den som ens föräldrar åt på 40-, 50-talet, minus potatisen och brödet då (ris och pasta var nästan okänt).

 3. Amy, jag förstår att du hajade till på den kombinationen.

  Katrins bok är ju en ”gå ner i vikt”-bok (man kan inte direkt tolka titeln på något annat sätt), ni har skrivit en bok om god mat.

  Jag håller med dig om att man istället för att utesluta saker äter smart, tränar och ibland lyxar till det med något smarrigt.

  Alla blir saliga på sin tro och jag väljer att inte överdosera åt något håll.

  Jag har beställt boken av min nästa Sverige-gäst…cant wait!!!

  KRamen

 4. Jag har följt LCHF-kosten i ett år nu och det är så jag kommer att äta resten av livet. Så gott som jag har ätit och så bra som jag mått under det här året har jag inte mått på 20 år. Den har gett mig något som tallriksmodellen och 5 gympass i veckan inte har kunnat ge mig; välmående och tappade kilon. Nu kan jag äntligen använda smör och grädde i min matlagning utan dåligt samvete och jag slipper räkna kalorier, det räcker med att en produkt inte innehåller mer än 5 g/100 g kolhydrater. Tillräcklig matematik för mig:-) Förutom att jag tappat 10 kg, som alla legat runt magen, inte bra för en som har högt blodtryck i släkten, har jag sluppit mina smärtsamma IBS-attacker, uppblåsta och gasiga mage, humörsvängningar mm.

  Det enda jag ångrar är att jag inte visste om den här kosten för 20 år sedan, det hade besparat mig mycket sorg och bedrövelser i min viktkamp, varav den enda ”metoden” som fungerade var bulimi som jag led av i tidig 20-årsålder. Hellre köttbullar med gräddsås och blomkålsris än en grönsallad utan någonting.

  Jag går fortfarande på gym och svettas järnet men för att stärka mina muskler, inte tappa i vikt, vilket jag aldrig gjorde ändå.

 5. Jag ska inte lägga ord i Amys mun för jag vet inte exakt vad det var som störde henne med kombinationen men för mig är det kombon av Katrin och Amy och inte LCHF och Amy. Katrin gör det mesta för att provocera och framstår inte som ngn med så mkt substans( dock smart affärskvinna) med sina uttalanden i debattprogram om att bara unga människor fattar och att alla hennes debattmotståndare var gamla o fula och det var därför de inte accepterade hennes argumentation. Säljer böcker till ungdomar gör hon säkert med sådana uttalanden men resten av oss är tveksamma… Inte då till LCHF som koncept utan Katrin som dess förespråkare o hennes sätt att skapa sig en marknad.

  • Ja, Anna, precis så är det. Usch, jag har verkligen svårt för människor som kastar ur sig ”sanningar” utan att ha något att bygga sina uttalanden på. Katrin gör alltid sitt bästa för att provocera, oavsett vad hon behöver slänga ur sig för att få en reaktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s