Sommarens bästa?

Skickade just recept på den här maffiga marängtårtan till en kompis igår, men ni bloggläsare måste ju få det också! Bakade den till en supertrevlig tjejmiddag häromdagen (vi var rätt många, det blir en rejäl tårta, räcker till 12 sådär!) och den gjorde succé.

Maräng:

6 äggvitor

3 dl strösocker

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk potatismjöl el maizena

Ca 1 dl hackad choklad (jag använde mörk toblerone, hade en bit hemma)

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa i sockret, rör i vitvinsvinäger och potatismjöl/maizena. Blanda ner hackad choklad. Nu har du en härlig glansig  (och alldeles för god, mmm…) marängsmet. Bred ut på ett smort och mjölat bakplåtspapper. Jag gjorde en stor oval som passade på det blåvita fatet på bilden. Grädda på 125 grader ca 1,5 timme och låt stå kvar i ugnen på eftervärmen några timmar, gärna över natten.

Innan servering, vispa 3 dl vispgrädde och blanda i 3 dl turkisk yoghurt, 1-2 msk siktat florsocker och 1 tsk siktat vaniljsocker. Bred på marängen och avsluta med blandade bär. Gott med något syrligt! Jag tog 1 ask hallon, 1 ask blåbär och sådär 2 dl vardera av röda och svarta vinbär från trädgården.

Lycka till! Och se till att hålla barnens händer borta från elvispen, vi har en sån där visp med snurrande skål här på Marstrand, Stella tyckte det var mycket intressant och när jag sa ”akta fingrarna!” kilade hon genast in ett finger i vispen, blev inte så farligt som tur var. Hon klarade sig också undan utan skärsår när hon samma dag raskt plockade upp glasbitar på kajen när jag sa nej…

9 tankar om “Sommarens bästa?

 1. Dessutom – strider inte din sockerpropaganda mot din läkaretik ?
  Visst har du en oavänd svensk läkareexamen i bagaget ?

 2. Dea: Läkare och maratonlöpare som denna läsare är uppskattar också en maffig efterrätt vid utvalda tillfällen. Ska jag baka vill jag ha det ordentligt sött och fett hehe annars låter jag bli.

  Amy: Somrigt recept!

  • Belöningsgodis uppskattar väl alla oavsett om man är maratonläkare eller ej. Däremot så är 75 % av denna blogg/boks recept just sockrade.
   ”Systrarnas sööta sommar” vore en lämplig titel på godisboken.

 3. Dea, du låter som om du inte fått nog med socker utan som om du har tjuvstartat på rönnbären. Surt sa räven! Jag för min del äter hellre tårta än rönnbär! Ska ta och prova att göra en tårta idag efter att vi har varit ute i trädgården och plockat nog med bär. Närproducerat och giftfritt, så nyttigt att det nog behövs lite socker.

 4. Ping: Sommarmaten | Amy von Sydow Green

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s