Banankaka eller muffins

I somras gjorde vi ofta kryddig banankaka och idag när Kitty och hennes kompis Amalia ville baka muffins körde vi en variant på receptet. Den här typen av muffins som innehåller lite nyttigheter tycker jag är perfekt att ha i frysen och ta fram till mellanmål, eller till kvällsteet…

Ingredienser:

2 ägg

1 dl socker

3 stora bananer eller 4 mindre

2 dl naturell yoghurt

50 g smält smör el 1/2 dl olja (matolja, olivolja funkar också, det använde vi idag!)

1 dl kruskakli

1 dl dinkelmjöl el milt fullkornsmjöl

2 dl vetemjöl (idag använde vi 1 dl vetemjöl och 2 dl fullkornsmjöl, funkade också bra!)

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm salt

Råströsocker till kakformen

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Vispa ägg och socker vitt och luftigt

3. Mosa bananerna i en bunke, rör i yoghurt och smält smör/olja

4. Blanda kli, mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, kardemumma och salt i en skål

5. Häll i äggvispet och mjölblandningen i bananskålen och rör ihop allting

6. Fördela i muffinsformar – för oss blev det 18 muffins, eller häll i smord och bröad/råsockrad (det blir knaprigt och gott!) form. Kitty och Amalia bestämde sig för att dekorera med lite pärlsocker…

7. Baka i ugnen ca 40-50 min (kakan) el ca 15 min (håll koll, svårt att säga exakt tid!) för muffins

21 tankar om “Banankaka eller muffins

 1. Idag har jag med mig er fina kokbok till jobbet. Mina kollegor harifran skall pa konferens pa Marstrand nasta vecka och jag berattade om boken och de ville saklart titta pa den innan de akte dit. 🙂

 2. Vilket härligt recept! Testade i dag 🙂

  Eftersom jag saknar dig i bloggen, undrar jag om du eventuellt kan tänka dig att koppla Instagram hit? Andra bloggare gör så, har jag märkt. Och det skulle vara toppen, tycker jag (som inte följer Instagram särskilt flitigt).

 3. Ohh det ska jag prova! Mammaledig nu och bakar alldeles för mkt haha, kommer bli en riktig bullmamma hihi. Försöker bjuda på det istället för att äta, tycker själva bakandet är det roliga:)

 4. Amy, det här med att bre jordnötssmör på äppelskivor var ju otroligt gott. Men hur mycket kan man äta till mellanmål utan att det blir ohälsosamt?

 5. Åh, var för första gången i Göteborg i helgen (ok, har varit där en gång när jag var i femårsåldern, men mitt enda minne är att jag hittade en plånbok med björnen Paddington på på Liseberg), jag förväntade mig inte så mycket men jag är nästan förälskad i staden! Så vacker! Jag älskar arkitekturen (påminner faktiskt lite både om New York och Italien på sina ställen!), att det finns gamla kvarter med låga trähus och kullerstenar mitt inne i staden, vattnet, de söta affärerna (Partille bokhandel, så otroligt mysig!) och att människorna var så fantastiskt trevliga! VARENDA bilist stannade vid obevakade övergångsställen, en stannade tom trots att han hade grönt och vi rött! Känner nästan för att skriva en insändare till GP och tacka invånarna så de fattar hur mycket deras vänlighet uppskattas (och förbluffar när man är van vid Stockholm…)
  I Stockholm stannar de nästan aldrig, i Skåne ibland, men i Göteborg varenda gång!
  Jag är så himla imponerad! Måste åka tillbaka snart och utforska närmare (även om jag misstänker att hösten i Göteborg kan vara…regnig ;)).
  Eftersom jag är vegetarian är jag även väldigt nöjd med den stora mängd vegan- och vegetarianutbudet på stan, större än i Stockholm! Fantastiskt med så många ställen där man kan få riktiga köttsubstitut och inte bara lite sallad.

  Och just det, haha, om din pappa har en blå jacka med bruna armbågslappar och ser allmänt välvårdad ut tror jag att jag stod bakom honom i kön på Konsum, till min stora förtjusning. (Sorry, men jag har ju följt din och Ebbas bloggar så himla länge, har sett honom på bild några gånger, lite roligt tycker jag allt att det är!)
  Han köpte en Center. 😉
  (Ber om ursäkt till Amys pappa som jag nu hänger ut med godisvanor på Internet, hoppas jag blir förlåten!)

  • Haha, det var det roligaste, stämmer mycket bra alltihop, både jacka och choklad 🙂 Måste jag rapportera! Och åh vad kul att du gillar ”min” stad, jag älskar själv Göteborg och tycker att det är så bra på alla sätt och vis!

 6. Hej Amy!

  Jag läste i någon intervju för ett tag sedan att du har läst ekonomi och språk, och sedan fortsatte till läkare. Jag funderar på att göra samma sak. Kan du rekommendera det? Hur har det varit att plugga i så många år? 🙂

  • Hej Maria! Hoppas du läser kommentaren även om den är lite sen… Om man har möjlighet tycker jag att man ska läsa det man brinner för och strunta i att det blir många studentår! Sen är jag en sån som njuter av att vara student för det mesta. Fast i och för sig, nu börjar även jag längta efter att bli klar… Jag tror också att det är en stor styrka som läkare att ha något annat i sin bakgrund och inte bara ha gått raka vägen! Lycka till, rapportera gärna hur det går 🙂

   • Tack snälla för svar!

    Nu känner jag mig mer positiv till mitt val att fortsätta läsa, fast jag redan har en examen. Jag tycker oftast att det är så roligt att vara student, och brukar alltid säga åt andra att man verkligen ska göra det man brinner för.. så jag tror/hoppas att jag gör rätt val 🙂

 7. Hurra! Nyttigare kakrecept är guld värt. Det finns så mycket bra ingredienser som man kan trolla med i köket istället för vitt raffinerat socker och mjöl. Detta ska absolut testas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s