Vintermat och vardagsmat…

Skärmavbild 2014-01-08 kl. 17.22.30Vi har ju haft en riktig köldknäpp här i Philly och då passar soppa till middag alldeles perfekt. Vissa vardagar har jag gott om tid att fixa middag, men ofta är det bråttom och då älskar jag att ha rester att värma upp. I helgen lagade jag blomkålssoppa och igår åt piffade vi till soppan med lite lax (rester från en annan dag!), grönkål och sparris fräst i olivolja med salt och svartpeppar. Så här lagade jag den urenkla (och urgoda!) blomkålssoppan – blomkål blir så härligt krämig när den mixas att det är svårt att tro att den här soppan inte innehåller någon grädde:

Ingredienser

1 blomkålshuvud

1 gul lök

1 msk smör

1 msk mjöl

1 liter hönsbuljong (1 liter vatten + två tärningar…)

Salt, peppar, gärna en aning riven muskot!

Rensa av blad och skär blomkålshuvudet i små bitar. Hacka löken. Smält smöret i en stor kastrull, rör i mjölet och rör om någon minut eller två så att mjöl och smör blandas ihop ordentligt. Häll i vatten, buljongtärningar, blomkål och lök i kastrullen. Låt koka tills blomkål och lök mjuknat, ungefär 20-25 minuter. Mixa soppan med en stavmixer och smaka av med salt, peppar och muskot. Servera med gott bröd och ost. Toppa gärna med något gott från kylskåpet – lax, små knapriga baconbitar, prosciutto, salami, frön, nötter, riven parmesan… Listan kan göras lång!

En tanke på “Vintermat och vardagsmat…

  1. Åh så gott, det måste jag prova. Vad härligt med lite köld. Ja det låter knasigt men jag är såå less på allt detta regn vi har. Vill ha lite snö! Eller kanske lite vår 😉 . Hoppas du har det toppen fina du ♥. kram Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s